Monday, August 24, 2009

Merdekakah Kita?



7 days more to go then Malaysia's will celebrate the 52th independence day.

Kalau ckp psl merdeka nie, of course lah time sekolah plg best! Koir! Tu jela aktiviti yg aku join dan aktif. Ketar lutut ke menggigil ke, nak tak nak nyanyi jela Yana. Bkn men payah lg kalau nk suh ak nyanyi solo kt atas pentas. Haha. And bila merdeka nie, kenangan time sekolah adalah yg plg di ingati. Thanks Nad! Garang kot Nadia jd leader time tu. Hahaha.. Cikgu Jason antara org yg berjaya pengaruh aku nyanyi time tu..tu pun sbb duet gn Amirul. Kalau tak, jgn harap lah.. Anxiety disoder la jwbnya. Walaupun koir k'org biasa2 je tp sgt seronok. Terasa lah semangat patriotik tu ada dlm diri. Masa tu budak lg. Tak ssh nk pupuk jiwa patriotik tu berbanding dgn skrg.

Zaman makin moden, fikiran kita semua mmg 'terlebih' moden. Negara dah merdeka 52 thn, ttpi moden dr segi apa? Pakaian? Dari segi pakaian kita mmg dah sama taraf je gn barat. Lg dasyat pun ada. Makanan? Minuman? Nie yg plg hebat. Kita terlalu moden sampai halal gn haram pn dah x tau nk beza.. Kalau ditegurkan, ckp kita ni kolot,ulu. Oh ok? Lagu? Movie? Rasanya tak perlu nk diterangkn lg..korang bleh pikir dan nilai sendiri kot. =) Aku bkn lah nk ckp aku ni patriotik gile babas kn tp at least masih ada budaya dan adat resam dulu2 yg aku x pnh lupa. Tapi bila aku buat, org ckp aku 100thn ke belakang. Whatever! Mindset kita nie kena ubah. Kalau dah merdeka 100thn pn tp pemikiran kita masih mentah...hmm..pikir dan renungkan lah..

Relevankah kita dengan bangganya menyatakan kita sememangnya 'merdeka'? Buktikan kita seorang Malaysia yg benar-benar merdeka.

Happy Independence Day !

8 comments:

  1. gle semangat cte psl merdeka..haha

    ReplyDelete
  2. pe ni naz..
    komen u gle x membina..haha

    biasa ar..i anak malaysia kot..
    ic biru tu da pasti, bkn nk riak la kn..
    hahaha..

    ReplyDelete
  3. garang ek aku?! haha. biase la. if xgarang korang xdgor :P

    ReplyDelete
  4. bleh thn la..
    kalo ko da tggi suara tu..mmg ak da kecut perut jgk la...

    ReplyDelete
  5. Oihh, happy national day kepada tuan nyer blog. Semoga malam merdeka kali ini dihiasi dengan adab2 keMalaysiaan

    ReplyDelete
  6. gracias.
    selamat kpd anda juge.

    aku x pnh celeb ar usher.

    so, mmg mlm merdeka aku penuh adab dan tatasusila..
    =))

    ReplyDelete
  7. ya..itu yang kita nak yer..

    username ym aku syirbiznatch

    ReplyDelete